Neovisno kojom se djelatnošću bave, sve organizacije obrađuju osobne podatke svojih zaposlenika i suradnika.

Podaci zaposlenika obrađuju se u svrhe ispunjenja zakonskih obveza poslodavca, ispunjenja prava i obveza iz ugovora o radu, ostvarenja legitimnih interesa poslodavca i dr.

Obrada podataka zaposlenika započinje objavom oglasa za slobodno radno mjesto i prikupljanjem zamolbi zainteresiranih kandidata, a traje i nakon prestanka radnog odnosa. Za čitavo to vrijeme nužno je osigurati zakonitost obrade i primjereno štititi podatke, ali i privatnost zaposlenika.

Ova edukacija obuhvaća pregled obaveza iz GDPR-a u svim najvažnijim procesima obrade osobnih podataka i mnoštvo primjera i sudske prakse.

Sadržaj

  • Pregled odluka i mišljenja AZOP-a i ostalih EU nadzornih tijela.
  • Odgovornosti službenika za zaštitu osobnih podataka
  • Obrada podataka u postupku zapošljavanja – natječaji, otvorene zamolbe, online platforme, agencije za zapošljavanje
  • Posebnosti studentskog rada i učeničke prakse
  • Načelo transparentnosti – primjeri informiranja radnika kroz ugovor o radu, pravilnik o radu i druge akte
  • Evidencija aktivnosti obrade s primjerima
  • Prava radnika i bivših radnika – kako ih ispuniti?
  • Kada je legitimni interes poslodavca opravdan?
  • Pod kojim uvjetima je dopušten nadzor radnika – kontrola prolaska, snimanje razgovora, GPS sustav, nadzor korištenja službenih mobitela, računala, e-pošte i interneta?
  • Video nadzor službenih prostora
  • Kada je obvezno provesti procjenu učinka na zaštitu podataka (DPIA)?
  • Obrada posebnih kategorija osobnih podataka – podaci o zdravlju, invalidnosti, vjeroispovijesti, članstvu u sindikatu, rezultati psiho testa, potvrde o nekažnjavanju i dr.
  • Procjena radnog učinka i ocjenjivanje radnika – je li ovo izrada profila?
  • Obrada biometrijskih podataka
  • Rokovi čuvanja osobnih podataka
  • Prijenos podataka u treće zemlje
  • Obrada podataka radnika u EU projektima
  • Obveze radnika – čuvanje povjerljivosti, primjeri izjava i ugovornih odredbi
  • Primjerene mjere zaštite dokumentacije i IT sustava
  • Program edukacije i podizanja svijesti radnika o važnosti zaštite osobnih podataka
  • Zaštita osobnih podataka u odnosu na pravo na pristup informacijama

Predavači

Vlatka Vuković

Trajanje

1 dan

Izvođenje

Uživo, online ili po narudžbi

Sljedeći termin

Listopad 2021.

Cijena

1.100,00 kn + PDV

Rezervacije i upiti

Dostavljene podatke koristit ćemo isključivo kako bismo odgovorili na upit te ih za druge svrhe nećemo koristiti. Za više informacija pročitajte Obavijest o obradi osobnih podataka.