Francuska uvodi digitalni ID, a Njemačka model za izricanje većih GDPR kazni

9. listopada 2019.

Edukacija, edukacija, edukacija

Prošli tjedan pohađali smo vrlo intenzivan petodnevni CQI-IRCA akreditirani tečaj za ISO 9001 vodeće auditore (hvala kolegama iz Bureau Veritas na ovoj mogućnosti 😊), kojim nadograđujemo kompetencije iz područja zaštite osobnih podataka (IAPP CIPP/E) i informacijske sigurnosti (ISO 27001 LA). Narednih tjedana, ipak, bit ćemo u svojstvu predavača. Najavljujemo:

  • U sklopu 22. BV dana, 17. listopada održat ćemo dvije radionice procjene legitimnog interesa (LIA) za polaznike konferencije – Umag
  • 21. listopada: LIA radionica (cjelodnevna) – Zagreb
  • 28.-30. listopada: Tečaj za službenika za zaštitu podataka (3 dana) – Zagreb
  • 31. listopada: DPIA radionica (cjelodnevna) – Zagreb

Prijave za DPIA/LIA radionice: https://www.bvtraining.hr/kontakt/

Prijave za DPO tečaj: https://horvathwolf.eu/edukacija/#kontakt  

Francuska požuruje uvođenje digitalnog identiteta građana

Francuska vlada aktivno radi na uvođenju novog ID programa kodnog naziva „Alicem“. Novi program bi se u velikoj mjeri oslanjao na mogućnost prepoznavanja lica, na što je nadzorno tijelo CNIL već reagiralo jer građani nemaju mogućnost izbora. Ovim potezom Francuska bi se mogla pridružiti drugim državama koje također nastoje omogućiti svojim građanima digitalan pristup svim servisima, od poreznih i bankovnih računa do podataka iz polica osiguranja i drugih usluga.

Iako iz vlade poručuju da se sustav neće koristiti za praćenje i nadzor, građani su opravdano zabrinuti zbog potencijalne zloporabe, ali i upitne razine sigurnosti.

CNIL o slučaju Google: uklanjanje globalnih poveznica nije obavezno, ali ni zabranjeno

Francusko nadzorno tijelo CNIL izdalo je nakon neuspješnog postupka protiv Googlea izdalo objavu za medije. U objavi, između ostalog, kažu kako „prema europskom zakonodavstvu ne postoji obaveza uklanjanja globalno dostupnih poveznica, ali da to nije zabranjeno. Prema tome, nadzorna tijela, a tako i CNIL, ovlaštena su u pojedinim slučajevima prisiliti tražilice da izbrišu poveznice na svim verzijama u svrhu osiguravanja prava pojedinaca“.

Njemački regulatori uvode model za izricanje većih novčanih kazni za kršenje Uredbe

DSK – zajedničko koordinacijsko tijelo njemačkih tijela za zaštitu podataka nedavno je predstavilo novi model izračunavanja GDPR novčanih kazni, koji će, bude li usvojen i primijenjen, dovesti do češćeg izricanja visokih kazni. Njemačka nadzorna tijela su se još u lipnju ove godine dogovorila oko  testiranja novog modeal, a metodologiju su predstavili Europskom odboru za zaštitu podataka.

Postupak izračunavanja visine kazne je kompleksan, ali jednostavno objašnjenje tog postupka dostupno je ovdje.