Pregled tjedna: 9.-15. rujna 2019.

17. rujna 2019.

Pametni satovi i privatnost djece – CNIL daje smjernice za roditelje

Francusko nadzorno tijelo – CNIL, objavilo je smjernice o mogućem utjecaju pametnih satova na privatnost djece.

CNIL savjetuje roditeljima da procijene rizike koji proizlaze iz korištenja pametnih satova i razgovaraju s djecom po pitanju njihove privatnosti, te podsjeća na mišljenje iz 2011. godine u kojem stoji da se „nikada ne bi trebalo dogoditi da se djeca iz sigurnosnih razloga suoče s pretjeranim nadzorom koji ograničava njihovu autonomiju“. Nadalje, ako roditelji vjeruju da je upotreba pametnih satova u specifičnim okolnostima opravdana, „o tome treba obavijestiti dijete i u što kraćem roku im omogućiti sudjelovanje u odluci o takvoj primjeni pametnog sata“.

Iz CNIL-a napominju da je pri odabiru (kupnji) primjerenog pametnog sata treba uzeti u obzir:

  • Može li se vjerovati proizvođaču tog pametnog sata?
  • Je li komunikacija putem tog uređaja dovoljno sigurna?
  • Jesu li pojedine značajke uređaja potrebne, te postoji li model s manjim brojem značajki i samim time manjim utjecajem na privatnost, a koji bi zadovoljio svrhu?

Inače, francuski Zakon 2018-698 o nadzoru upotrebe mobilnih telefona u školama zabranjuje, osim u posebnim okolnostima, upotrebu pametnog telefona učenika u vrtiću i osnovnoj školi. Ova zabrana može se primijeniti i na pametne satove ako imaju iste komunikacijske mogućnosti kao i pametni telefoni (npr. SIM kartica, Wifi povezivanje itd.).

GDPR prioritet povjerenika za pravosuđe

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uputila je pismo (Mission Letter) europskom povjereniku nadležnom za poslove pravosuđa – Didieru Reynderdsu. U pismu poseban naglasak stavlja na očekivanja i obaveze u pogledu zaštite osobnih podataka kroz:

  • potpunu implementaciju i provedbu GDPR-a te promociju europskog pristupa zaštiti osobnih podataka, te
  • zakonodavni okvir za humani i etički razvoj umjetne inteligencije koji će osigurati zaštitu temeljnih ljudskih prava.

Godišnja revizija Privacy Shielda

(Bivša) povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová i američki ministar trgovine Wilbur Ross objavili su izjavu o godišnjoj zajedničkoj ocjeni Privacy Shielda. Naglasili su „potrebu snažne i vjerodostojne primjene ugovornih odredbi te zaštite prava građana i osiguranja povjerenja u digitalnu ekonomiju“.

Jedna od mjera koja osigurava primjenu je i opoziv certifikata svim tvrtkama koje ne udovoljavaju zahtjevima Privacy Shielda, a provodi ju nadležno Ministarstvo trgovine (SAD).

London – povreda osobnih podataka transrodnih osoba

Charing Cross Gender Identity Clinic – bolnica u Londonu koja provodi postupke promjene spola, slučajno je otkrila adrese elektroničke pošte gotovo dvije tisuće pojedinaca – pacijenata i trećih osoba, objavio je BBC.

U dvije zasebne poruke elektroničke pošte stotine „cc primatelja“ nisu bili skriveni te su svi primatelji mogli vidjeti kome je upućen mail. Ovaj, na oko bezazlen, potez mogao bi imati ozbiljne posljedice na privatnost osoba koje su sada izložene mogućoj diskriminaciji i drugim negativnim posljedicama s kojima se u društvu susreću transrodne osobe.